Fobier

Att lida av en fobi innebär att du är väldigt rädd för en viss situation, en viss aktivitet eller ett visst föremål eller djur.

Fobier och symtom

Exempel på vanliga fobier är spindel-, injektions-, höjd- och ormfobi. När du med fobi riskerar att möta det som du är rädd för brukar kroppen försättas i ett beredskapsläge, en form av förberedande stresspåslag, som brukar kallas förväntansångest. Du oroar dig för vad som kommer att hända när du väl konfronteras med exempelvis att stå i en hiss. Många beskriver förväntansångesten som nästan det mest plågsamma.

Andra fysiska symtom som är vanliga vid fobier är hjärtklappning, svettningar och darrningar, panikkänslor och känslan av att inte kunna andas när du ser det som du har en fobi för.

Om du lider av en fobi brukar du undvika att utsätta dig för situationer som framkallar ångesten. Exempelvis kan en spindelfobiker undvika att gå ner i källare eller kanske håller sig i innerstaden under hela sommarhalvåret. Allt för att vara säker på att slippa möta spindlar. Många gör så stora inskränkningar i sina liv att de på olika sätt inte kan leva så som de egentligen skulle vilja.

Ofta kan en specifik fobi behandlas med KBT med en relativt kort behandlingsinsats som ger mycket goda resultat.

Behandling med KBT

Ofta kan en specifik fobi behandlas med KBT och en relativt kort behandlingsinsats som ger mycket goda resultat. 

Boka tid

Vill du boka en tid eller har
du några frågor?